четвъртък, 6 ноември 2008 г.

Тарта с пресни плодове


Продукти:

за тестото:
150 гр. захар,
1 яйце,
200гр.масло/маргарин/,
300-330 гр. брашно,
1 капсула ванилия,
кората на 1 лимон,
щипка сол.

За крема:
4 големи жълтъка,
400мл. прясно мляко,
100-150 гр.захар,
5 с.л.натурално нишисте,
1 капсулка ванилия,
1 с.л. меко масло,
щипка сол.

пресни плодове за гарниране/къпини, малини, ягоди, боровинки, грозде и др. такива/
за гланциране:
кайсиево сладко, вода.
Приготвяне:
В купа смесваме захарта и маслото и с дървена лъжица лъжица пъркаме, докато се смесят.В друга купичка смесваме яйцето, лимоновата кора и ванилията и разбъркваме добре.Смесваме двете смеси и бъркаме до пълното им смесване.Започваме да добавяме брашното и бъркаме до поемането му.Така замесваме меко тесто.Слагаме го в плик и оставяме във фризера, докато се стегне.
Тестото разделяме на две топки или на 4-5 по-малки, ако формите са ви такива.Разточваме на кора и прехвърляме във формата за тарта.Тестото е меко и трудно се работи с него./аз го разточих върху пекарска хартия, прехвърлих и така си улесних нещата/.Набождаме с вилица по цялата повърхност и отново пъхаме във фризера да се стегне.Изваждаме и печем във предварително загрята на 190-200*С за 10-15 мин до порозовяване.Изваждаме и оставяме за 10-тина мин. и изважаме от формата.Оставяме да изстине напълно.
Приготвяне на крема:
В тенджера с дебело дъно слагаме млякото и ванилията и довеждаме до кипване.В купа смесваме жълтъците, захарта и солта и разбиваме до побеляване.Добавяме нишистето и отново разбъркваме добре.С черпак наливаме на тънка струйка от горещото мляко към яйчената смес с едната ръка, а с другата непрекъсната бъркаме с вилица.И така черпак по черпак, докато преместим млякото при жълтъците.Връщаме в тенджерата и на среден огън бъркаме, докато започнат да се образуват мехурчета и се сгъсти.Добавяме маслото и бъркаме, докато се разтопи.Прехвърляме крема в купа с плътен капак или захлупваме плътно да не образува кожа.
Оформяне на тартата:
Във формата изливаме крема и изравняваме с помоща на шпатула.Отгоре подреждаме небрежно плодовете и с четка намазваме внимателно всички плодове със кайсиевото сладко.Него разтваряме с малко вода и слагаме да заври.Чакаме да се охлади малко и намазваме плодовете.Така намазана има много приятна лъскавина и плодовете се запазват по-дълго свежи.
Тартата прибираме в хладилника за 3-4 ч. ида стегне крема и да се охлади и сервираме.
Изключително съчетание на вкусен крем и свежи ароматни плодове smile1

*Количеството на тестото е за две тарти с диаметър на формата 24 см.
**Кремът е достатъчен за една тарта с диаметър 24 см.
***Другата част от тестото може да замразите за около месец.Използвайте в този срок!
****Не използвайте воднисти плодове от сорта на диня, пъпеш и такива, ще разводнят крема!
източник: /Kimberley S/

Няма коментари:

Page copy protected against web site content infringement by Copyscape