неделя, 2 ноември 2008 г.

Мраморна торта

















Това е една тортичка, кото се получи спонтанно с подръчни материали, но с доста добър резултат!Първоначалната идея беше да направя едно кексче, но то се получи толкова сухо, че изведнъж ми заприлича на бишкоти, и то какви, шоколадови.../такива няма, но..../
Много мислех да го изхвърля и се сетих за тирамису, но нямах подходящи продукти дори за крема, но какво от това....Без "Савоярди", без "Маскарпоне" и ето това е резултата.... smile1

Продукти за блата:
280 гр.брашно,
225 гр. масло,
125 гр.натурален шоколад,
4 големи яйца,
200гр. захар,
1/2 пакетче бакпулвер,
1/4 ч.л. сол,
1 капсулка ванилия.
За крема:
500гр. неовкусена извара,
1 пакет крем без варене ванилия,
300мл. мляко /за разтварянето на крема/
200гр. пудра захар,
1 капсула ванилия,
1пакетче желатин/10гр./,
150 мл. сок от ананас,
За поръсване и оформяне:
150 мл. силно еспресо.
3 с.л. какао на прах,
50гр. настърган шоколад.
Приготвяне:
В купа пресяваме брашното заедно с бакпулверът и солта.
В друга купа разбиваме с миксер мекото масло заедно със захарта на пухкав крем.
Добавяме яйцата/на стайна температура/едно по едно като всяко бъркаме със миксера по 1 минута, докато го поеме хубаво маслената смес.
Включваме миксера на по-ниска степен и започваме да добавяме по малко брашното до поемането му.
Шоколадът разтопяваме на водна баня без нищо към него.
Разделяме сместа на две половини и към едната добавяме разстопеният шоколад.
Изливаме в намаслена тавичка/21/11см./бялата или кафявата смес и отгоре внимателно изливаме и втората.
С нож внимателно минаваме в сместта с S-образно движение до края и слагаме да се пече на 160*С в предварително загрята фурна около 45 мин.
Ако случайно тръгне да загаря нещо може да покриете с алуминиево фолио!
При проверка с дървена клечка, тя трябва да бъде суха!
Приготвяне на крема:
Изварата разбиваме заедно с пудра захарта на пухкав крем.
Кремът ванилия също приготвяме по указанието.
В съд разтваряме желатина с анансовият сок и оставяме да набъбне.
На водна баня бъркаме до разтварянето на желатина и изливаме при изварата, добавяме и ваниловият крем и разбъркваме бързо.Добавяме и една ванилиа и отново разбъркваме.
Оформяне на тортата:
Изваждаме студеният блат от формата и нарязваме по дължина на на пластове/блатове/.
В тавичка със странични стени, започваме събирането на тортата.
Вземаме едно парче и сиропираме леко/по 3-4 с.л./ със силно подслдено еспресо в което сме добавили 1с.л. разтопен шоколад.
Намазваме с крем и поставяме до стената на съда.
Продължаваме по същият начин с всички останали блатчета, като ги мажем с крем и притискаме едно до друго.
Намазваме цялата торта с останалият крем.Оформяме и заглаждаме.
Поръсваме отгоре обилно с какао на прах, а от страни облепвме с настърган шоколад.
Оставяме в хладилник поне за 3-4 ч. да стегне.
източник за кекса:/ тechnicolorкitchen/ останалото е моя импровизация!

1 коментар:

Анонимен каза...

Благодаря за един интересен блог

Page copy protected against web site content infringement by Copyscape