четвъртък, 6 ноември 2008 г.

Шоколадов ганаш кейк




































Продукти:

225 гр. брашно,
225 гр. захар,
100гр. какао,
3 яйца,
1с.л.бакпулвер,
1 ч.л сода бикарбонат,
1 ч.л. сол,
1 капсула ванилия,
10 с.л. олио,
300мл. мляко,
300мл. силно кафе.
Продукти за ганаша:
300гр. натурален шоколад,
180 мл. пълномаслена сметана,
130 гр. масло.
За белият ганаш:
50 мл. плномаслена сметана,
100гр. бял шоколад,
30 гр. масло,
1 капсулка ванилия.
Малини за гарниране.
Приготвяне:
В купа пресяваме заедно брашното, какаото, содата, бакпулверът, солта, добавяме захарта и разбъркваме да се смесят.
В друга купа смесваме яйцата, олиото, ванилията и разбъркваме добре, докато се смесят.
Добавяме млякото и охладеното кафе.
Смесваме течната и сухата смес и бъркаме до поемане на брашното и придобиване на гладка смес.
Разделяме сместа на две части, изливаме в тавички/с дм. 24см./ с незалепващо покритие или с пекарска хартия на дъното.
Печем в предварително загрята фурна на 180*С 30-40 мин.
Опитваме с дървена клечка за готовност,трябва да е суха!
Изваждаме и обръщаме върху метална решетка.
По този начин процедираме и с вторият блат.
Приготвяне на ганаша:
В тенджера с дебело дъно наливаме сметаната и я довеждаме до кипене.
Добавяме шоколадът нарязан на много дребно и бъркаме на среден огън до сгъстяване.
Накрая добавяме и маслото и бъркаме още малко.
Покриваме съдът с капак и оставяме да се поохлади.
Оформяне на тортата:
Върху форма за торта слагаме единият блат и обилно намазваме с ганаш.
Върху него слагаме вторият блат и заливаме и намазваме от всякъде тортата с шоколадовият крем.
Заливаме отгоре с тънка струйка бял ганаш /приготвен по горе описаният начин за тъмен ганаш, но с бял шоколад/и гарнираме с пресни малини.
Сервираме в чиния залята с бял ганаш и отгоре парче торта!
Приятен апетит!

Няма коментари:

Page copy protected against web site content infringement by Copyscape