сряда, 5 ноември 2008 г.

Кюстендилски зелник























Продукти:

За тестото:

600гр.бяло брашно за баници,

250 мл. хладка вода,

1 яйце,

1/ с.л. сол.

1 ,5 с.л. оцет,

3 с.л. олио.

За плънката:

2 стиски зелении/лапад, коприва, спанак, киселец, листа от цвекло и др./,

2 стръка праз,

1 чушка/сушена/,

1 домат/по възможност зелен/,

100 гр. сирене,

50 гр. извара,

1 яйце,

3-4 с.л. олио,

сол.

Други продукти:

300-400гр. сирене за плънка на корите,

3-4 яйца,

1/2 кофичка кисело мляко,

125 гр. масло,

царевично брашно за разточване на корите.

Приготвяне:

В голяма купа пресяваме брашното.

Правим по средата кладенче и слагаме всички продукти и част от водата.

Започваме да събираме брашното с течната част от средата на вън.

Добавяме малко, по малко и останалата вода и замесваме средно твърдо тесто/малко по-трърдо от хлебното/.

Месим тестото около 10-12 мин., докато стане гладко и меко.

Разделяме тестото на 1 голяма топка, 2 малки и останалото на колкото топки останат/при мен 4 топки.Всички тези са съобразени с големината на формата при мен 28см/диаметър.

Топките намазваме отгоре с олио, покриваме с кърпа.

Оставяме топките да престоя 1 час да се отпуснат.

През това време приготвяме плънката.

Бланшираме зелениите в подсолена вода и нарязваме на дребно.

Нарязваме праз-лукът, чушката, домата и смесваме с натрошеното сирене, извара, яйце, сол, хлябни трохи и мазнината.Разбъркваме.

Приготвяне на плънката за останалите кори:

Сиренето натрошаваме в купа.

Яйцата смесваме с млякото и разбъркваме.

Маслото нарязваме на малки бучки.

Отпусналите се кори започваме да разточваме.

Първо точим най-голямата кора, която трябва да е още един път по-голяма от диаметъра на тавата.Тя ще служи за завиване на целият зелник.

Разточваме много тънки и прозрачни кори като си поръсваме царевично брашно за, да не залепват.

След това разточваме двете малки кори, които трябва да са също много тънки и да са с големината на тавата.Дугите кори са също тънки и без значени от големината.

Всяка кора се разточва спрямо реда и в оформянето на зелника!

Оформяне на зелника:

В намаслена тава слагаме разточената най-голяма кора, като остатъка, остава извън тавата.

Следва първата малка кора на дъното на тавата, върху голямата.

Върху нея по средата на тавата слагаме зелената плънка.

Плънката покриваме с другата малка кора, като плътно покриваме плънката.


С долната малка кора правим кръг и “загръщаме”плънката така, че да не изтече нещо от нея.

С останалите кори, които сме приготвили с плънка от сиренето, яйцата, млякото и маслото навиваме и слагаме около зелената плънка до изпълване на тавата.Поръсваме с малко сирене и масло.

След това започваме да завиваме с най-долната и голямата кора, която оформяме като плисе около покритата плънка.

Намазваме целият зелник с масло и оставяме да почине около 10-15 мин.

Печем във фурна загрята в началото на 150*С, след което постепенно увеличаваме температурата, докато достигне до 200*С

Сервираме нарязан на триъгълни парчета.

Ако се наложи може да се сложи алуминиево фолио отгоре да предпази от изгаряне.

Зелникът е малко трудоемък, но си заслужава цялото време!

Има и поговорка към него:

"Оставила делник да омеси зелник" smile1

11 коментара:

ludmila slokoski каза...

Леле, Еси, благодаря ти! И толкова подробно написана! Само оставаше стъпка по стъпка нареждането да снимаш ;-)

Кemi H каза...
Този коментар бе премахнат от автора.
Кemi H каза...

Луиз, благодаря много!
Точно така е просто не бях довършила още рецептата!Надявам се така да бъде по-нагледно и лесна за изпълнение!

Iliana каза...

Кеми, Кеми, невероятна си!
Прекрасно си го описала! Браво!
Сега остава да събирам смелост...

Кemi H каза...

Благодаря, Илианка!
Хайде събирай и го почвай, не е толкова сложно колкото изглежда!

Nadia каза...

Kemi, towa si e naprawo wisch pilotaj! Sigurno se podesetwam,
no pak shte kaja: Imash newerojaten talant i wyobravenie !
Sorry za latinicata :+)

Кemi H каза...

Наде, много силни думи, но приятни да ги прочете човек!Благодаря ти!

Dimitrana S. каза...

Чудесна рецепта, Кеми!

Заслужава си да бъде споделена с повече хора :-) Надявам се, нямаш нищо против.. ?

Поздрав и :-)

Кemi H каза...

Дими, извини ме, че чак сега виждам този коментар! Нямам, дори се радвам,че си я избрала, благодаря за хубавия жест! Създавам всичко, за да бъде споделено с повече хора и се радвам, че я направи достояние!

Анонимен каза...

Това чудо (зелникът), го правеше баба ми лека и пръст, а тя беше Царица на баниците. Няма по вкусно нещо от този зелниик. Отдавна търся рецептата или по-точно технологията, която я помнех горе долу, така че благодаря на автора. Баба обаче правеше този зелник в селска печка и имаше още един "терикатлък" който прилагаше. Първо корите като ги разточи, ги мяташе на плочата на печката да се "засушат" и след това венага ги загъваше в кърпа да омекнат. Освен това правеше и още една кора, която слагаше най-отгоре на зелника, така че ако прегори да я махне накрая. Тя заместваше сегашното домакинско фолио.
Отново благодаря на авторката!

Кemi H каза...

Радвам се, че ще помогна за приготвянето на този вкусен зелник.
Да, с изсушени кори и селска печка е в пъти по-вкусно, но за града и така е идеално! Благодаря и аз! :)))

Page copy protected against web site content infringement by Copyscape