Продукти:
За тестото:
600гр.бяло брашно за баници,
250 мл. хладка вода,
1 яйце,
1/ с.л. сол.
1 ,5 с.л. оцет,
3 с.л. олио.
За плънката:
2 стиски зелении/лапад, коприва, спанак, киселец, листа от цвекло и др./,
2 стръка праз,
1 чушка/сушена/,
1 домат/по възможност зелен/,
100 гр. сирене,
50 гр. извара,
1 яйце,
3-4 с.л. олио,
сол.
Други продукти:
300-400гр. сирене за плънка на корите,
3-4 яйца,
1/2 кофичка кисело мляко,
125 гр. масло,
царевично брашно за разточване на корите.
Приготвяне:
В голяма купа пресяваме брашното.
Правим по средата кладенче и слагаме всички продукти и част от водата.
Започваме да събираме брашното с течната част от средата на вън.
Добавяме малко, по малко и останалата вода и замесваме средно твърдо тесто/малко по-трърдо от хлебното/.
Месим тестото около 10-12 мин., докато стане гладко и меко.
Разделяме тестото на 1 голяма топка, 2 малки и останалото на колкото топки останат/при мен 4 топки.Всички тези са съобразени с големината на формата при мен 28см/диаметър.
Топките намазваме отгоре с олио, покриваме с кърпа.
Оставяме топките да престоя 1 час да се отпуснат.
През това време приготвяме плънката.
Бланшираме зелениите в подсолена вода и нарязваме на дребно.
Нарязваме праз-лукът, чушката, домата и смесваме с натрошеното сирене, извара, яйце, сол, хлябни трохи и мазнината.Разбъркваме.
Приготвяне на плънката за останалите кори:
Сиренето натрошаваме в купа.
Яйцата смесваме с млякото и разбъркваме.
Маслото нарязваме на малки бучки.
Отпусналите се кори започваме да разточваме.
Първо точим най-голямата кора, която трябва да е още един път по-голяма от диаметъра на тавата.Тя ще служи за завиване на целият зелник.
Разточваме много тънки и прозрачни кори като си поръсваме царевично брашно за, да не залепват.
След това разточваме двете малки кори, които трябва да са също много тънки и да са с големината на тавата.Дугите кори са също тънки и без значени от големината.
Всяка кора се разточва спрямо реда и в оформянето на зелника!
Оформяне на зелника:
В намаслена тава слагаме разточената най-голяма кора, като остатъка, остава извън тавата.
Следва първата малка кора на дъното на тавата, върху голямата.
Върху нея по средата на тавата слагаме зелената плънка.
Плънката покриваме с другата малка кора, като плътно покриваме плънката.
С долната малка кора правим кръг и “загръщаме”плънката така, че да не изтече нещо от нея.
С останалите кори, които сме приготвили с плънка от сиренето, яйцата, млякото и маслото навиваме и слагаме около зелената плънка до изпълване на тавата.Поръсваме с малко сирене и масло.
След това започваме да завиваме с най-долната и голямата кора, която оформяме като плисе около покритата плънка.
Намазваме целият зелник с масло и оставяме да почине около 10-15 мин.
Печем във фурна загрята в началото на 150*С, след което постепенно увеличаваме температурата, докато достигне до 200*С
Сервираме нарязан на триъгълни парчета.
Ако се наложи може да се сложи алуминиево фолио отгоре да предпази от изгаряне.
Зелникът е малко трудоемък, но си заслужава цялото време!
Има и поговорка към него:
11 коментара:
Леле, Еси, благодаря ти! И толкова подробно написана! Само оставаше стъпка по стъпка нареждането да снимаш ;-)
Луиз, благодаря много!
Точно така е просто не бях довършила още рецептата!Надявам се така да бъде по-нагледно и лесна за изпълнение!
Кеми, Кеми, невероятна си!
Прекрасно си го описала! Браво!
Сега остава да събирам смелост...
Благодаря, Илианка!
Хайде събирай и го почвай, не е толкова сложно колкото изглежда!
Kemi, towa si e naprawo wisch pilotaj! Sigurno se podesetwam,
no pak shte kaja: Imash newerojaten talant i wyobravenie !
Sorry za latinicata :+)
Наде, много силни думи, но приятни да ги прочете човек!Благодаря ти!
Чудесна рецепта, Кеми!
Заслужава си да бъде споделена с повече хора :-) Надявам се, нямаш нищо против.. ?
Поздрав и :-)
Дими, извини ме, че чак сега виждам този коментар! Нямам, дори се радвам,че си я избрала, благодаря за хубавия жест! Създавам всичко, за да бъде споделено с повече хора и се радвам, че я направи достояние!
Това чудо (зелникът), го правеше баба ми лека и пръст, а тя беше Царица на баниците. Няма по вкусно нещо от този зелниик. Отдавна търся рецептата или по-точно технологията, която я помнех горе долу, така че благодаря на автора. Баба обаче правеше този зелник в селска печка и имаше още един "терикатлък" който прилагаше. Първо корите като ги разточи, ги мяташе на плочата на печката да се "засушат" и след това венага ги загъваше в кърпа да омекнат. Освен това правеше и още една кора, която слагаше най-отгоре на зелника, така че ако прегори да я махне накрая. Тя заместваше сегашното домакинско фолио.
Отново благодаря на авторката!
Радвам се, че ще помогна за приготвянето на този вкусен зелник.
Да, с изсушени кори и селска печка е в пъти по-вкусно, но за града и така е идеално! Благодаря и аз! :)))
Публикуване на коментар