петък, 7 ноември 2008 г.

Банички





















Продукти за тестото:

600гр.бяло брашно за баници/обикновено/,

250 мл. хладка вода,

1 яйце,

1/ с.л. сол.

1 ,5 с.л. оцет,

3 с.л. олио.
Продукти за плънката:

300-400гр. сирене за плънка на корите,

3-4 яйца,

1/2 кофичка кисело мляко,

125 гр. масло,

царевично брашно за разточване на корите.
Приготвяне:

В голяма купа пресяваме брашното.

Правим по средата кладенче и слагаме всички продукти и част от водата.

Започваме да събираме брашното с течната част от средата на вън.

Добавяме малко, по малко и останалата вода и замесваме средно твърдо тесто/малко по-трърдо от хлебното/.

Месим тестото около 10-12 мин., докато стане гладко и меко.
Разделяме тестото на 6-7 топки.

Топките намазваме отгоре с олио, покриваме с кърпа.

Оставяме топките да престоя 1 час да се отпуснат.

През това време приготвяме плънката:

Сиренето натрошаваме в купа.

Яйцата смесваме с млякото и разбъркваме.

Маслото нарязваме на малки бучки.

Отпусналите се кори започваме да разточваме една по една.
Поръсваме с брашно по време на точене, което предпазва кората от залепване и лесно разточване.
Всяка кора поръсваме със сирене.
Отгоре с ръка напръскваме добре с яйчено-млечната смес.
Накрая поръсваме с малки бучици масло и навиваме на руло с помоща на кърпа.
Навитата кора завиваме на малки банички/рулца. с лагаме в тава.
По този начен точим, поръсваме и навиваме всички кори и навиваме на еденични банички, а не на цяла вита баница.
Накрая ако е останало/ако не е приготвяме с 1 яйце и малко мляко/ от яйчената смес заливаме върху баничките по 2-3 с.л. от сместа, но така, че да не се излива от страни, а да попадне само в гънките на баничката.
Печем във умерена фурна/190*с/ до готовност или порозовяване от горната и долната старана.
Изваждаме, напръскваме с малко водичка и завиваме с кърпа за 10 мин.
Сервираме.

Няма коментари:

Page copy protected against web site content infringement by Copyscape