Продукти за тестото:
600гр.бяло брашно за баници/обикновено/,
250 мл. хладка вода,
1 яйце,
1/ с.л. сол.
1 ,5 с.л. оцет,
Продукти за плънката:
300-400гр. сирене за плънка на корите,
3-4 яйца,
1/2 кофичка кисело мляко,
125 гр. масло,
Приготвяне:
В голяма купа пресяваме брашното.
Правим по средата кладенче и слагаме всички продукти и част от водата.
Започваме да събираме брашното с течната част от средата на вън.
Добавяме малко, по малко и останалата вода и замесваме средно твърдо тесто/малко по-трърдо от хлебното/.
Разделяме тестото на 6-7 топки.
Топките намазваме отгоре с олио, покриваме с кърпа.
Оставяме топките да престоя 1 час да се отпуснат.
Сиренето натрошаваме в купа.
Яйцата смесваме с млякото и разбъркваме.
Маслото нарязваме на малки бучки.
Поръсваме с брашно по време на точене, което предпазва кората от залепване и лесно разточване.
Всяка кора поръсваме със сирене.
Отгоре с ръка напръскваме добре с яйчено-млечната смес.
Накрая поръсваме с малки бучици масло и навиваме на руло с помоща на кърпа.
Навитата кора завиваме на малки банички/рулца. с лагаме в тава.
По този начен точим, поръсваме и навиваме всички кори и навиваме на еденични банички, а не на цяла вита баница.
Накрая ако е останало/ако не е приготвяме с 1 яйце и малко мляко/ от яйчената смес заливаме върху баничките по 2-3 с.л. от сместа, но така, че да не се излива от страни, а да попадне само в гънките на баничката.
Печем във умерена фурна/190*с/ до готовност или порозовяване от горната и долната старана.
Изваждаме, напръскваме с малко водичка и завиваме с кърпа за 10 мин.
Сервираме.
Няма коментари:
Публикуване на коментар