вторник, 24 ноември 2009 г.

Ябълки и канела...

Ябълките освен вкусни са и много полезни.Възможността да се запазват по-продължително време, ги прави по-ценни и по-използваеми от други плодове. Смята се, че около 2/3 от ябълковата продукция се използва в прясно състояние и само 1/3 по друг начин - насладкиши, пюрета, мармалади, желета, конфитюри, за приготвяне на вино и компоти.
Ябълковият плод съдържа средно: вода - 83%, безазотни екстрактни вещества - 13,76%, белтъчини - 0,44%, мазнини 0,22%, целулоза - 1,32%. В групата на разтворимите вещества първо място заемат захарите: 6,46-11,84% фруктоза, 2,50-5,85% глюкоза и 1,52-5,13% захароза. В плодовете се съдържат свободни киселини - ябълчна и лимонена, общо 0,32 до 0,96% в зависимост от сорта, но общо взето, повече, отколкото при крушата. Това създава усещането, че крушите са по-сладки от ябълките, макар че количеството на захарите в крушата са по-малко. В плодовете на ябълката се съдържат още витамините A, B, C и в неголямо количество - дъбилни вещества. Още за ябълката >>

След кратката информация за ябълките, искам да ви покажа и един натюрморт с ябълки... един стил на снимане, по който съм се запалила напоследък...


© All rights reserved. vkusnoikrasivo.com/ 2009

....разбира се след снимката, натюрморта веднага е превърнат в един много вкусен сладкиш :)
Ето го и него...
Английски ябълков сладкиш - рецепта!



© All rights reserved. vkusnoikrasivo.com/ 2009

Още рецепти...

Десерти и сладкиши >>

събота, 7 ноември 2009 г.

С аромат на дюли...

В сезона на дюлите, които ухаят в домовете ни, не може да не се възползваме от техния аромат и лечебни свойства...


© All rights reserved. vkusnoikrasivo.com/ 2009

Дюлята е много полезен плод и с високото съдържание на пектин, дъбилни и ароматни вещества, органични киселини, минерални соли. Пектинът изчиства отпадъчните продукти от червата, включително и холестерина. Той се свързва и неутрализира радиоактивните елементи.
Семената, както и плода на дюлята се използуват при остри възпаления на ди­хателните органи (ларингити, фарингити, трахеобронхити) и на стомашно-чревния канал (гастроентерити и др.). Използува се още при напукана кожа и при изгаряния.
Още за дюлята >>


© All rights reserved. vkusnoikrasivo.com/ 2009

Предлагам на всички Ви, читателите на блога ми начина за приготвяне на желе от дюли, правя го за първи път под напътствията на моята майка и се получи невероятно....нескромно, но по-хубаво от нейното :) :)

Предлагам ви моята есенна закуска, на която присъства разбира се и желето от дюли...

Рецептата >>


© All rights reserved. vkusnoikrasivo.com/ 2009

Още рецепти...

Зимнина >>

Сладка, конфитюри, желета и др. >>

сряда, 4 ноември 2009 г.

Есенна салата :)

Есента, освен на красиви хризантеми, можем да се насладим и на чудесни кореноплодни, с които да направим вкусни ястия и салати :)



Никога не бях опитвала черна ряпа, но в комбинация с морков и ябълка много се хареса в къщи и реших да я споделя с вас...:)
Дано ви хареса!

Рецептата >>



Още рецепти...

Салати >>

понеделник, 2 ноември 2009 г.

Бърза вечеря...

Този път искам да представя на моите читатели нещо бързо и много вкусничко...
Почти всички обичаме пилешко филе, крехко и апетитно придружно с нежен сос. Надявам се да се възползвате от идеята ми и да зарадвате своите близки с вкусна вечеря, приготвена за кратко време.

През деня като имате малко време можете леко да овкусите пилешкото и да го оставите да си чака...
А като дойде време за приготвяне на вечерята, предлагам да започнете със сосчето....
Много фино и приятно, опитайте....
Ето и рецептата за Сос Беарнез



Сега идва и реда на пиленцето, което ще ви отнеме няколко минути за приготвянето....вижте как се приготвя и то... :)

Пиле с естрагон и сос Беарнез




Още рецепти...

Рецепти с пилешко месо >>

Сосве, Дипове, Разядки >>
Page copy protected against web site content infringement by Copyscape